تبیان، دستیار زندگی

یک مشکل رایج خانم ها در بارداری

چطور حالت تهوع بارداری را کاهش دهیم؟

یکی از علاِئم بارداری ،حالت تهوع است که برای مادر آزار دهنده خواهد بود اما با برخی راهکارهای مانند تغییر عادات غذایی می توان آنرا بهبود بخشید.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
حالت تهوع

یکی از بارزترین علائم اولیه بارداری حالت تهوع است. داشتن حالت تهوع معمولاً در هفته‌های اول بارداری مادران باردار را رنج می‌دهد. بعضی از خانم‌ها شب، هنگام خواب از شدت این حالت، خوابشان به هم می‌ریزد و برخی دیگر صبح وقتی از خواب بیدار می‌شوند، احساس تهوع دارند. در این مطلب به دلایل بروز حالت می پردازیم و راه های خانگی کاهش آن را معرفی می کنیم.

چرا مادر باردار حالت تهوع می‌گیرد؟
بارداری با افزایش سطح برخی از هورمون‌ها همراه است و بویایی و حساس شدن به بو هم افزایش می‌یابد از طرفی در شروع بارداری دستگاه گوارش شما هم به غذاهای مختلف حساس می‌شود. به عنوان نمونه هومرون گنادوتروپین جفتی انسانی یکی از هورمون‌هایی است که به سرعت در بارداری افزایش می‌یابد و می‌تواند در ایجاد حالت تهوع موثر باشد. گفته می‌شود خانم‌هایی که سطح این هورمون در آن‌ها بالاتر است، میزان تهوع و استفراغ بیشتری را تجربه می‌کنند. معمولاً در بارداری دو قلو این هورمون در بدن مادر بیشتر از بارداری معمولی است. از طرف دیگر گفته می‌شود که استرس در بارداری هم می‌تواند منجر به تهوع و استفراغ در این دوره شود. به طور کلی در بسیاری از خانم‌ها در هفتهٔ ۱۴ بارداری به بعد این حالت از بین می‌رود و مادران باردار حس بهتری از بارداری خود می‌گیرند.

چه کسانی بیشتر حالت تهوع دارند؟
· کسانی که بارداری دو یا چندقلو دارند به دلیل این‌که سطح هورمون گنادوتروپین و استروژن در آن‌ها بیشتر است، ممکن است حالت تهوع بیشتری را احساس کنند.

· خانم‌هایی که هنگام استفاده از قرص‌های ضدبارداری احساس تهوع و استفراغ دارند، ممکن است به در بارداری هم این حس را تجربه کنند.

· اگر در بارداری قبلی دچار استفراغ و حالت تهوع بوده‌اید در بارداری بعدی هم احتمالاً این عارضه را داشته باشید.

· خانم‌هایی که در ماشین در حال حرکت دچار تهوع می‌شوند، با احتمال بیشتری از خانم‌های دیگر در بارداری تهوع را تجربه می‌کنند.

چطور می‌توان تهوع بارداری را از بین برد؟
همان طور که می‌دانید تهوع بارداری نتیجۀ افزایش هورمون‌های شماست و معمولا با آغاز سه ماهۀ دوم از بین می روند. برای خانم هایی که حالت تهوع شدید و مشکل ساز دارند ممکن است پزشک است داروهایی را در دوز کنترل شده تجویز کند. توجه داشته باشید که اگر پیش تر از داروهای ضد تهوع استفاده می کردید در بارداری نباید بدون مجوز پزشک از آن ها استفاده کنید. در این دوره می توانید با روش های زیر، تهوع و استفراغ خفیف را کاهش دهید.

وعده‌های غذایی را کوچک و تعداد آن ها را زیاد کنید: وعده‌های کوچک زیاد و میان‌وعده‌هایی در طول روز داشته باشید تا هرگز شکمتان خالی نماند. برخی از خانم ها مصرف کربوهیدرات‌ها را در زمان تهوع مناسب می‌دانند. برخی مطالعات نشان داده است که غذاهایی که دارای پروتئین زیاد هستند می توانند در کاهش علائم تأثیر بیشتری داشته باشند. همچنین توصیه می شود که خیلی آهسته غذاها را بجوید.

بعد از خوردن غذا یا نوشیدنی دراز نکشید: دراز کشیدن بعد از غذا مخصوصا دراز کشیدن روی سمت چپ بدن، هضم غذا را کند می‌کند. از دراز کشیدن بعد از خوردن هر چیزی خودداری کنید.

در کنار تخت‌خواب، میان‌وعده‌های کوچک بگذارید: خانم هایی که دچار تهوع صبحگاهی هستند می توانند با گذاشتن بیسکویت های کم شیرین در کنار تخت خود صبح ها بعد از بیدار شدن یک بیسکوییت بخورند و بعد از 20 دقیقه از تخت بلند شوند. این کار کمک می کند که خانم باردار حالت تهوع کمتری داشته باشد.

صبح‌ها آرام یکباره از تخت بلند نشوید: صبح‌ها و موقع بیدار شدن، یادتان باشد که ابتدا چند دقیقه بنشینید و سپس آرام از تخت بیرون بیایید.

غذاهای چرب نخورید: غذاهای دیرهضم مثل غذاهای تند، اسیدی و سرخ‌شده را کنار بگذارید..

هر روز حدود یک لیتر و نیم مایعات بنوشید: اگر در دوران بارداری زیاد استفراغ می کنید باید آب از دست و الکترولیت ها را دوباره برگردانید. برای این منظور خوب است که از نوشیدنی‌های دارای گلوکز، نمک و پتاسیم استفاده کنید. نوشیدن شربت آب‌لیمو می‌تواند هم انتخاب مناسبی است.

از محرک‌ها دوری کنید:  خانم های بارداری که دچار حالت تهوع بارداری هستند، معمولا در برخورد با برخی محرک ها  حالت تهوع آن ها شدیدتر می شود.مثلا قرار گرفتن در اتاق گرم یا بدون گردش هوا، استشمام بوی شدید عطر، نشستن داخل ماشین یا محرک‌های چشم مانند نور چشمک‌زن برخی از این محرک ها هستند که با دوری از آن ها می توان حالت تهوع را کاهش داد.

استراحت کنید: خستگی و استرس می تواند حالت تهوع را بیشتر کند. اگر زیاد کار می کنید و مدام احساس خستگی دارید بهتر است که کمی به خودتان زمان استراحت بدهید و هر وقت که می‌توانید کمی دراز بکشید. دیدن دوستان و صحبت با آن ها هم می تواند به آرامش ذهن و کاهش استرس شما کمک کند.

ویتامین‌ها و مکمل‌ها را با غذا بخورید: ممکن است ویتامین ها و مکمل های بارداری که پزشکتان تجویز کرده روی دستگاه گوارش شما اثرگذار باشد و حالت تهوع شما را افزایش دهد. به همین دلیل توصیه می شود که مکمل ها را با غذا میل کنید.  

دمنوش زنجیل درست کنید: برای برخی خانم ها زنجبیل یک راه درمانی خانگی است که معده را آرام می کند و تهوع را کاهش می دهد. برای تهیه دمنوش زنجیل مقداری زنجبیل تازه را رنده کنید و روی آب جوش بریزید. اگر خوردن زنجیل باعث سوزش معده شد آن را کنار بگذارید و به جای آن از چای نعناع یا آب‌نبات با طعم نعناع به خصوص پس از صرف غذا استفاده کنید. 
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.