تبیان، دستیار زندگی

فناوری هایی که سلامتتان را تهدید می کنند

اگر نگران سلامتی خود هستید، بخوانید

وای‌فای، اسمارت‌فون‌ها، هندزفری‌ها، امواج رادیویی مختلفی که در محیط اطراف ما پراکنده هستند و نحوه نامناسب نشستن طولانی‌مدت پشت صندلی‌های کامپیوتر و ده‌ها مورد دیگر از جمله خطرات فناوری هستند که سلامتی ما را تهدید می کنند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سلامتی، امواج رادیویی، هندزفری،عفونت،وای فای،استرس،اضطراب، سلامت، اخبار و مقالات ویژه سلامتی
فناوری سلامتی ما را تهدید می‌کند: وای‌فای، اسمارت‌فون‌ها، هندزفری‌ها، امواج رادیویی مختلفی که در محیط اطراف ما پراکنده هستند و نحوه نامناسب نشستن طولانی‌مدت پشت صندلی‌های کامپیوتر و ده‌ها مورد دیگر.

استفاده طولانی از هندزفری باعث عفونت گوش می‌شود!
هدفون‌ها و هندزفری‌ها به یک وسیله روزانه جوان‌ها و نوجوانان تبدیل شده‌اند. در مترو، اتوبوس، پیاده‌روی، ترافیک طولانی شهرهای بزرگ، ورزش و مطالعه یا کار با کامپیوتر و بازی‌های ویدیویی شاهد استفاده طولانی مدت از این دستگاه‌ها هستیم. در یک عادت بد؛ هنگام خواب برای اینکه صدای موسیقی یا فیلم مزاحم دیگر اعضای خانه و خانواده نشود؛ هندزفری استفاده می‌کنیم و ساعت‌ها و گاهی تا دم‌دمای صبح بیدار می‌مانیم و لذت می‌بریم؛ غافل از اینکه چه خطراتی در آینده گوش‌مان را گرفتار خواهند کرد.

دکتر پدرام برقعی درباره استفاده از هندزفری‌های دیگران نیز یک توصیه جدید و هشدارگونه دارد: «مهم‌تر از همه توصیه می‌شود افراد از هندزفری‌های دیگران به هیچ وجه استفاده نکنند چرا که از نظر پزشکی این کار بسیار خطرناک بوده و گوش را درگیر بیماری‌های سختی می‌کند.»


دکتر پدارم برقعی، متخصص گوش، حلق و بینی و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران درباره استفاده از هندزفری می‌گوید: «هرگونه وسیله‌ای که به صورت مستقیم صدا را به گوش برساند؛ در صورتی برای گوش خطرناک است که شدت صوت بسیار بالا باشد. قابل ذکر است استفاده طولانی از هدفون‌ها و هندزفری‌ها یا هرگونه وسیله‌ای که روی گوش قرار می‌گیرد؛ آلودگی‌هایی را به همراه دارد که به وسیله این هندزفری‌ها به گوش منتقل می‌شود و جریان طبیعی گوش را مختل کرده و در نهایت گوش دچار عفونت‌‌های خطرناکی می‌شود.»
گوشی‌های موبایل هنگام اتصال هندزفوری و هدفون یک اخطار درباره بلند بودن صدا می‌دهند و خودشان صدای مناسب گوش را تنظیم می‌کنند ولی بیشتر کاربران به این اخطارها توجه نکرده و بیشتری صدای ممکن گوشی را به هندزفری منتقل می‌کنند. در بازی‌های ویدیویی و فیلم‌ها از هدفون‌هایی استفاده می‌شود که صدای بسیار قوی‌تر و با شدت و افکت‌های هیجان‌انگیز داشته باشند. به گفته دکتر برقعی؛ این گونه استفاده از هندزفوری و هدفون خطرزا و عفونت‌زا برای گوش است.
این متخصص گوش درباره استفاده از هندزفری‌های دیگران نیز یک توصیه جدید و هشدارگونه دارد: «مهم‌تر از همه توصیه می‌شود افراد از هندزفری‌های دیگران به هیچ وجه استفاده نکنند چرا که از نظر پزشکی این کار بسیار خطرناک بوده و گوش را درگیر بیماری‌های سختی می‌کند.»

چرا باید وای‌فای را آخر شب خاموش کنیم؟
شاید اولین دلیلی که به ذهن برسد؛ خطرات امواج رادیویی و وای‌فای برای سلامتی بدن باشد اما دلایل قانع‌کننده دیگری هم هست که شاید هیچ‌گاه به‌شان فکر نکردید و برایتان اهمیت نداشتند. در ادامه می‌خواهم به ۵ دلیل اصلی اشاره کنم که نشان می‌دهند بهتر است در مواقعی که نیازی به وای‌فای ندارید یا اینکه آخرشب مودم یا روتر را خاموش کنید.
۱- امواج رادیویی برای انسان به‌خصوص کودکان خطرناک هستند
درست است که هنوز این موضوع به طور کامل و علمی ثابت نشده است اما تقریبا تمام کارشناسان محیط‌زیست و پزشکی موافق این موضوع هستند که امواج مایکروویو تاثیراتی روی بدن و ذهن انسان می‌گذارند. هر ساله تحقیقات زیادی صورت می‌گیرد که نتایج‌شان نشان می‌دهد افرادی که کمتر در معرض امواج رادیویی حتی موبایل و نوت‌بوک و تلویزیون هستند؛ سلامت جسمی و روانی بهتر دارند. این موضوع به‌خصوص برای نوزادان و کودکان تشدید می‌شود؛ چون ساختار بدنی و مغزی آن‌ها آسیب‌پذیرتر است و دارد تکامل پیدا می‌کند.
شاید سوال کنید پس بهتر است از موبایل هم استفاده نکنیم؟ جواب این است که بله؛ گوشی‌های تلفن همراه را هم بهتر است در آخر شب و مواقعی که نیاز ندارید توی بغل خودتان نگذارید و کمی دور نگه‌دارید. در این مورد تحقیقات زیادی صورت گرفته و ثابت شده افرادی که در آخر شب مدت زمان نسبتا طولانی با گوشی‌های موبایل کار می‌کنند؛ مشکلات بی‌خوابی بیشتری دارند.
۲- نزدیک بودن به امواج رادیویی بی‌خوابی می‌آورد
کارشناسان توصیه می‌کنند بهتر است در اتاقی بخوابید که هیچ‌گونه دستگاه بی‌سیم یا وای‌فای وجود نداشته باشد. به معنی دیگر، بهتر است روتر یا مودم در اتاق خواب نباشد. خطرات امواج رادیویی و وای‌فای در فاصله نزدیک زیر ۵ متر و ۱۰ متر بسیار بیشتر است و در فاصله‌های بالاتر از ۵۰ متر کم می‌شود. بهتر است با یک روتر روشن ۱۰۰ متر فاصله داشته باشید. در خانه‌های آپارتمانی جدید که بسیار کوچک هستند؛ معمولا فاصله ۱۰۰ متری غیرممکن است؛ پس بهتر است که روتر را خاموش کنید. اگر دوست دارید با خیال آسوده بخوابید، بهتر است مودم یا روتر را خاموش کنید تا به این صورت ذهن شما هم خاموش شود و کم‌کم برای رفتن به ضمیر ناخودآگاه آماده شوید. ذهن انسان در شب و هنگام خواب فرآیندها و واکنش‌های بیولوژیکی دارد که امواج وای‌فای مزاحم‌اش هستند.

ساعت‌های کاری نامناسب چه خطراتی برای سلامتی شما دارند؟
طبق تحقیقات علمی صورت گرفته، کار کردن 8 ساعت در روز برای بسیاری از کارگران دیگر یک معیار استاندارد نیست و کسانی که به سراغ نوبت‌های کاری دوم و سوم می‌روند؛ باید از نظر جسمانی، شناختی و اجتماعی مایه بگذارند. بیش از هر زمان دیگری، شرکت‌ها به دنبال سبک عملیاتی شبانه‌روزی هستند و به شدت تلاش می‌کنند تا همیشه در دسترس مشتریان و پاسخگوی درخواست‌های آنان باشند. اما کار کردن در دو یا سه نوبت کاری برای این کسب و کارها از 5 بعد از ظهر تا 12 شب و از 12 شب تا 8 صبح تعریف می‌‌شود.

ملاتونین و نظم شبانه‌روزی
بدن شما یک ساعت داخلی طبیعی دارد که همان نظم شبانه روزی شما است- و به شما می‌گوید چه زمانی باید بیدار شوید و چه زمانی باید بخوابید. ساعت بدن ارتباط نزدیکی با هورمون‌ها دارد. بخصوص این که بدن برای خواب‌آلود کردن شما ملاتونین تولید می‌کند و برای هوشیار کردن شما آدرنالین ترشح می‌کند. بخش ناخوشایند قضیه آن است که تولید ملاتونین بدن نسبت به نور حساس است، کاهش نور موجب تحریک ساخت ملاتونین می‌گردد. وقتی شما در نوبت‌های کاری دوم و سوم کار می‌کنید، میزان قرار گرفتن شما در معرض نور در مقایسه با کسانی که در نوبت کاری معمولی کار می‌کنند، متفاوت است؛ بدن شما ملاتونین کمتری تولید می‌کند و نظم شبانه‌روزی شما بهم می‌ریزد.
علاوه بر تنظیم خواب، نظم شبانه‌روزی شما به زمانبندی فرآیندهای دیگر مثل خوردن و تنظیم دمای بدن مرتبط می‌شود. بعلاوه، ملاتونین نقش کنترل‌کننده هورمون‌های دیگر را نیز بازی می‌کند. بنابراین پیامدهای یک نظم شبانه بهم ریخته بسیار حائز اهمیت است و با هر سیستم فیزولوژیکی می‌تواند باعث بروز مشکلاتی شود. بالا رفتن احتمال ابتلا به سرطان، ضعف سیستم ایمنی بدن، مشکلات سوخت و ساز و چاقی، مشکلات دستگاه گوارش، دیابت، و کاهش عملکرد شناختی تنها برخی از مشکلاتی هستند که نوبت‌های کاری نامتداول با توقف ساعت بدن، برای شما به ارمغان می‌آورند.
البته این‌ها مشکلات فیزیکی این قضیه هستند و کار کردن در نوبت‌های کاری دوم و سوم می‌تواند تاثیر زیان‌باری در خلق و خو و موفقیت اجتماعی شما داشته باشد. نداشتن استراحت کافی و با کیفیت به همراه تولید نامنظم ملاتونین می‌تواند به این معنی باشد که بدن شما کورتیوزل بیشتری تولید می‌کند، کورتیزول هورمون استرس است که موجب اضطرب می‌گردد و واکنش بدن شما را نسبت به سرتونین که هورمون مرتبط با حس شادی است، کاهش می‌دهد.
اگر دوست دارید با خیال آسوده بخوابید، بهتر است مودم یا روتر را خاموش کنید تا به این صورت ذهن شما هم خاموش شود و کم‌کم برای رفتن به ضمیر ناخودآگاه آماده شوید. ذهن انسان در شب و هنگام خواب فرآیندها و واکنش‌های بیولوژیکی دارد که امواج وای‌فای مزاحم‌اش هستند.

همچنین در این ساعت‌های کاری، شما آنقدر شانس تعامل با دیگران را ندارید، چون وقتی آن‌ها فعال و مشغول کارند شما باید استراحت کنید. این خبر بدی است چون تعامل با دیگران از طریق تحریک فیزیکی و فعل و انفعالات پیچیده‌ای نرون‌های به اصطلاح آینه‌ای در مغز باعث آزاد شدن اکسی‌توکسین ( که به هورمون نوازش هم معروف است) ‌ می‌گردد. بدون وجود اکسی‌توکسین کافی، احساس نزدیکی به دیگران سخت‌تر می‌گردد.
شما برای سالم ماندن و کاهش پیامدهای منفی یک برنامه‌ریزی نامنظم ، انتخاب‌های زیادی ندارید. از رئیس خود بخواهید که نوبت‌های کاری شما را دائم از روز به شب یا از شب به روز تغییر ندهد. برای اتاق استراحتتان پرده کلفت تهیه کنید تا محل خوابتان تا جایی که می‌شود تاریک باشد، از پزشکتان بخواهید مکمل‌های ملاتونین را به شما معرفی کند. قبل از کار در نوبت‌های کاری دوم و سوم، چرت کوتاهی بزنید تا سیگنال بدن شما برای خواب در قویترین حالت نباشد و این که از کافیین استفاده نکنید.

نور آبی، خواب سیاه: چرا نور تلفن همراه و نمایشگر قبل از خواب آسیب زاست؟
دو دانشمند علوم اعصاب معتقدند که تاثیر نور آبی الگوهای خواب سالم را بر هم می ریزد.
در دنیای جدید و مبتنی بر فناوری، این که بعد از گذراندن یک روز طولانی در محیط کار و یا دانشگاه، بخواهیم فشارهای روزانه را با تماشای تلویزیون و یا دیدن شبکه‌های اجتماعی در اسمارتفون‌مان تخلیه کنیم، چندان غیرمعمول نیست. با ابن همه به تازگی دانشمندان در مورد استفاده از دستگاه های ساطع کننده نور پیش از خواب هشدار داده اند. چرا؟ نوری که از دستگاه‌هایی مانند اسمارتفون‌ها و تبلت ها ساطع می شود، در طول موج کوتاه غنی شده است، که معنایش تمرکز بیشتر بر نور آبی نسبت به نور طبیعی است. نور آبی بیشتر از هر طول موج دیگری بر هورمون خواب یا ملاتونین تاثیر میگذارد.
تغییر در الگوهای خواب به نوبه خود می تواند بر کار ساعت طبیعی بدن که آن را به عنوان ریتم شبانه روزی می شناسیم، اثرات نامطلوبی بگذارد. مطالعات اخیر نشان داده است که تغییرات ساعت زیستی ما می تواند اثرات مخربی بر سلامتی ما داشته باشد. چرا که این ساعت نه تنها بر زمان بیداری ما را کنترل دارد، بلکه بر ساعت های بیولوژیک دیگری که بر کارکرد اندام های زیستی ما حاکم هستند نیز اثرگزار است. به عبارت دیگر، عوامل استرس زا که بر ساعت شبانه روزی بدن تاثیر می گذارند، – مانند پرتوهای نور آبی- می توانند عواقب بسیار جدی تری که تا کنون تصور می کردیم داشته باشند.
دو عصب شناس به تازگی در این زمینه تحقیقات گسترده ای انجام داده اند: جورج برینارد، عصبشناس دانشگاه جرج واشنگتن که جز اولین دانشمندانی است که روی این که چگونه طول موجهای متفاوت نور میتوانند بر انتشار ملاتونین تاثیر بگذارد، تحقیق کرده است؛ و دیگری، عصب شناس دانشگاه هاروارد، آن ماری چانگ که اخیرا کشف کرد که اثرات نور ساطع شده از دستگاه های ما بر چرخه شبارنهروزی، فراتر از همان شب و صبح روز بعد از آن است.

اگر می‌خواهید از اضطراب دور باشید، کار باقیمانده خود را به منزل نبرید!
بدون شک افرادی هستند که به دلایل مختلف مانند کمبود وقت،ترجیح می‌دهند تا بخشی از امور کاری خود را در منزل انجام دهند. شاید در نگاه اول تصمیمی خردمندانه به نظر آید؛ اما بدانید که پژوهشگران نظری متفاوت دارند. به تازگی محققان دانشگاه کلرادو بر روی 297 کارمند در شغل‌های متفاوت تحقیق کردند و به این نتیجه رسیدند که انجام امور کاری در منزل باعث فرسودگی عاطفی و نامتعادل شدن رابطه کاری-خانوادگی می‌شود.
این پژوهشگران می‌گویند حتی زمانی که کارمندان وقت خود را صرف ایمیل‌ها نکنند، ایجاد تنش در ساعات غیرکاری، استرس را برای کارمندان به همراه دارد. به گفته محققان، ارتباطات پیوسته الکترونیکی در محیط‌های اداری همچون چاقویی دو لبه شده است؛ قسمت خوب ماجرا انعطاف‌پذیری کار است، اما قسمت بد با روح و روان کارمندان سر و کار دارد چرا که همواره استرس شغلی در خانه نیز همراه کارمند می‌شود.
طی این پژوهش 297 کارمند در شغل‌های متفاوت مورد بررسی قرار گرفتند. از تمامی آنها درباره هنجارهای محل کار، ایمیل‌های بی‌موقع بعد از کار و میزان زمانی که به پرداختن به امور ایمیل‌ها صرف می‌کنند و احساس عاطفی مرتبط با کارشان پرسش به عمل آمد. پس از یک هفته، شرکت‌کنندگان دوباره در یک نظرسنجی مرتبط با برقراری تعادل بین کار و خانواده حضور پیدا کردند. حتی پس از در نظرگرفتن عواملی نظیر سن، جنسیت و شغل، اولویت‌بندی افراد برای برقراری و یا عدم برقراری ارتباط بین شغل و خانواده، با طور منفی با تعادل کار و خانواده مرتبط بود.
کار کردن در خانه بعد از ساعت‌های اداری کار باعث می‌شود انرژی ذهنی و توجه فرد بیشتر از خانواده روی کارش باشد و در نتیجه خلاهایی مانند کمبود توجه به فرزندان و همسر، بر زمین ماندن وظایف درون خانواده، غافل ماندن از مشکلات و کمبودهای خانه و خانواده به وجود خواهد آمد و از سوی دیگر زمانی که باید به آرامش ذهنی اختصاص داده شود تا روز بعد با انرژی و کارآمدی کامل برسرکار حاضر شود، از دست می‌رود و در درازمدت با افسردگی و بی‌انگیزه‌گی کارمندان روبرو هستیم.
منبع : دکتر سلام
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.